WPML not installed and activated.

Hogyan változik az életünk január 1-től?

2013-01-04 - Hírek

Jó lesz a nyugdíjasnak, minimálbéresnek

Január elsejei hatállyal 5,2 százalékkal emelik a nyugdíjakat, a kormány ugyanis ekkora inflációt tervezett korábban az évre. Ez reálértéken valószínűleg nyugdíjemelést jelent majd, hiszen a 10 százalékos rezsicsökkentés és a jövedéki adó emelésének elhalasztása rövid távon leviszi az inflációt. A nemzeti bank szerint részben ezek hatására idén csak 3,5 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

A minimálbért is a várható infláció felett emelik. Jövőre az idei 93 000 forintról 98 000 forintra nő a bruttó, ez csaknem 5,4 százalékos növekedés; a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal. Amikor egyébként Orbán Viktor arról beszél, hogy a bérek nőnek, akkor erre a minimálbér-emelésre gondolt. Nettóban a minimálbér az idei 60 915 forintos szintről 64 190 forintra változik, a szakmunkások minimális nettója az idei 70 740 forint után 74 670 forint lesz, előbbi 3275, utóbbi 3930 forintos havi növekedést jelent.

 

Egykulcsos lesz az egykulcsos

Viszonylag megtévesztő volt, hogy annyit beszéltek az egykulcsos adórendszerről, holott csak januártól lesz valóban egykulcsos az szja. A változás csak a havi 202 000 forint felett keresőket érinti, hiszen 2012-ben is már csak nekik kellett szuperbruttós adóalappal számolni. Ennek köszönhetően 2013-tól már az összes jövedelmet egységes 16 százalék adó terheli, a jól keresők (havi egymillió forintig) akár havi 15-20 ezer forinttal is többet vihetnek haza a 2013-tól hatályos adóváltozásnak köszönhetően.

 

Drágábban iszunk, adózunk az ATM-nél

Az alkohol jövedéki adója január elsején 15 százalékkal nő,

A gyártók a jelek szerint ezeket simán tovább fogják hárítani a fogyasztókra, így az alkoholos italok árának emelkedése várható.

És nemcsak a jövedéki adó miatt lesz drágább a sör, hanem azért is, mert változott a helyi iparűzési adó alapjainak számítása is, ami az energiacégek mellett a kiskereskedőket érinti hátrányosan. Ezért a kiskereskedelemben további széles körű áremelésekre lehet számítani.

A hivatalosan tranzakciós illetéknek hívott, a köznyelvben csekkadóként ismertté vált sarcot az eredeti terveknél némileg több tevékenység után fogjuk fizetni, például a pénzváltásra vagy kölcsöntörlesztésre is kivetették a 0,2 százalékos adót. Érdemes lesz emellett több készpénzt magunknál tartani, hiszen készpénzfelvételre magasabb, 0,3 százalékos kulcsot róttak ki. Az illeték maximuma hatezer forint, így kétmillió forint felett már mindegy, hogy mennyit veszünk ki. Azt is lehet tudni, hogy ha így se jön be az elvárt 340 milliárd forint a tranzakciós adóból, akkor év közben is majd tovább emelik a bankok többsége által az ügyfelekre áthárított adó mértékét.

 

Kasszachip

A jövő évre várt egyik nagy újítás a bolti pénztárgépek online bekapcsolása az adóhivatal rendszerébe. A kormány évi kilencvenmilliárd forint körüli bevételt vár a több százezer gép chipesítésétől, ám az átállásra csak három hónapot hagyna, ami a szakmai szervezetek szerint nagyon kevés. Több szakértő is azt mondja, jövőre nem is hoz érdemi bevételt ez a lépés.

 

A közlekedésben is magasabb terhek

Az autók üzemanyagaként használt cseppfolyósított gáz utáni jövedéki adó 2013-ban kétszer emelkedik, januárban és májusban, összesen a jelenlegi adómérték 50 százalékával. Az ólmozatlan benzin adalékanyagaira, higítóanyagaira az ólmozatlan benzin adómértéke, míg az üzemanyag célú gázolaj adalékanyagaira, higítóanyagaira az üzemanyag célú gázolaj adómértéke vonatkozik. Ha az adalékanyagot nem üzemanyagként használják, akkor nem terheli adó. A tiszta növényiolaj-gyártó adóraktárban előállított, és egyéb előírásoknak megfelelő ásványolaj esetében az adó mértéke az üzemanyag célú gázolaj adómértékének 18 százaléka.

 

Forrás:http://index.hu/gazdasag/2013/01/01/2013_valtozasok/