WPML not installed and activated.

Behajtási költségátalány kezelése

2015-04-16 - Hírek

Tisztelt Ügyfeleink!

Az év végi zárások előtt elég frekventált kérdés lett a behajtási költségátalány kezelése. Nagyon sok fórumon vitatják a 40 EUR felszámításának számviteli és adójogi megítélését, de vállalható megoldást a szakmai szervezetek sem nagyon tudnak javasolni.

Ugyan ez egy fordítási hiba miatti kötelezettség, de így került bele a törvénybe, és ezek szerint kezeli a NAV – mulasztási bírságot is kiszabható ezzel kapcsolatban. Nem mindegy, hogy ezt a végrehajtási költséget LEHET kérni, vagy KÖTELEZŐ felszámítani. Európában mindenütt felszámítható, nem pedig fel KELL számítani. A jogászok szerint ez sérti a szerződéses szabadságot, hiszen a felek eltekinthetnek ettől. Ha nem tekintenek el, az más kérdés, akkor természetesen kezelni kell.

A szabályozás pontatlansága miatt előfordulhat, hogy egy kis összegű, 1-2 ezer Ft-os számla 1 napos késedelme után is fel kell számítani a közel 12 ezer Ft-os végrehajtási költséget. Ennek a számítása rendkívül nagy adminisztrációs teher, és lehet, az eredmény hatása nulla, ha a partner eltekint tőle, és elengedi az ilyen irányú követelését. Ha viszont nem engedi el, ez egy kisebb céget eredmény szempontjából tönkretehet, hiszen ez akár összemérhető lehet bizonyos esetekben a ténylegesen felmerült költségekkel is.

Ezért irodánkban kérhető egy nyilatkozat minta (szerkeszthető formában), amely ennek a problémának a kivédésére szolgál. Praktikus lehet ennek a problémának ily módon való kezelése, így nem kell kiszámolni ezt a kötelezettséget, majd elengedni, azaz a felesleges számítási procedúrát jó lenne kihagyni. Bár ez a pontatlan szabályozás miatti felesleges adminisztráció így is, de még mindig jóval kevesebb, mintha minden egyes számla után, ami akár egy napkésedelemmel is lett kiegyenlítve, az akkori árfolyamon kiszámítanánk és előírnánk a 40 eurót, majd elengedés esetén kinulláznánk az eredmény hatást. Mivel ennek a számítása rengeteg plusz munkát jelent, ezért jobb lenne, ha ezzel a nyilatkozattal ezt el lehetne rendezni.

A szakma alapvetően az egésszel nem ért egyet, visszamenőleg kellene javítani a szabályt oly módon, hogy ha fel akarom számítani, akkor kezeljem, de ha nem, akkor miért kell ezzel ennyit foglalkozni?

Tehát jelenleg a nyilatkoztatás tűnik az egyetlen megfelelő megoldásnak. Kérjék könyvelőjüktől!