WPML not installed and activated.

Költségvetés tervezése

A jövedelemszámítási terv továbbfejlesztésekor kerül sor a költségterv elkészítésére. Az állandó és a változó költségek elemzése során vizsgálni kell a vállalkozás, illetve termékei ár-, fedezet, erőforrás érzékenységét, továbbá a kitűzött beavatkozások (beruházás, kooperáció, reklám, árengedmény, stb.) útján elérhető volumen nyereségtömeg-kihatásait, amelyeket szembe kell állítani a ráfordításokkal.

Egy átlagos vállalkozásnál a következő működési költségekkel lehet számolni: bérleti díjak, alkalmazotti fizetések, bérek közterhei, szállítási és telefon költségek, értékcsökkenés, felszerelések, behajthatatlan követelések, egyéb költségek.

Minden vállalkozásnak meg kell találnia a saját költségstruktúráját, figyelve az árbevételhez tartozó közvetlen költségek, és a működési költségek arányára. Ehhez meg kell határozni a fedezeti pontot, tudni kell azt, mi a minimális árbevétel követelmény a fix működési költségek kigazdálkodásához, és mit kell ahhoz átlépni, hogy a tervezett jövedelem elérhető legyen. (fedezeti görbe) Ez betölti az értékesítési terv szerepét is. Hitel esetén ez bizonyítja, hogy a visszafizetés feltétele megvan.

A gondos vállalkozó számára alapvető feladat, hogy ismerje az összköltség alakulását, mibenlétét és, hogy tudjon fedezeti diagramot készíteni. A fedezeti diagram segítségül szolgálhat a költségvetés készítésénél, az ár és értékesítési politika kialakításánál, a költséggazdálkodásnál és egyebek között a növekedési tervek készítésénél.

A felkészült kisvállalkozónak tudnia kell, hogy mekkora mennyiséget kell értékesítenie ahhoz, hogy a kiadásait fedezni tudja. A megfelelő számítás megmutatja, hogy a növekvő értékesítés egyes szintjeihez mekkora nyereség tartozik. Leolvasható róla az árpolitika változásának eredménye és a költségcsökkentésből származó haszon mértéke.
Megmutatja, hogy az értékesítés tervezett növekedése mekkora hasznot eredményez. Ezeket, az összefüggéseket a meglévő ismeretek és költségkimutatások alapján mérjük.

Vissza